Column: Janneke Geertsma en Elseline Hokke vertellen over LijnB

Column: Janneke Geertsma en Elseline Hokke vertellen over LijnB

Al 7 jaar is de Lijnbaan en omgeving op vrijdagavonden podium voor talentvolle artiesten. Niet de minste dansers, freerunners, circusartiesten en muzikanten entertainen winkelend publiek met hun pop up optredens. LijnB; zo heet het programma, de programmeurs Janneke Geertsma en Elseline Hokke.

‘LijnB programmeert op de vrijdag(koop)avond straatoptredens op de Lijnbaan. De opdracht voor het project LijnB komt vanuit de Gemeente Rotterdam, Directie Veiligheid in samenwerking met USD Rotterdam. De optredens zijn pop-up en duren maximaal 15 minuten per keer. Per avond zijn er maximaal 6 optredens door 2 artiesten/groepen. De LijnB avond duurt van 18.00 uur tot uiterlijk 21.00 uur. LijnB probeert met deze optredens de jongeren die op vrijdagavond op de Lijnbaan zijn in beweging te krijgen. Doordat we steeds op verschillende plekken staan, verplaatsten zij ook en worden ze bezig gehouden met iets positiefs. Het avondprogramma is zeker niet alleen voor de jongeren, voor het overige publiek zorgen we ook. Daarom streven we naar een brede programmering. Soms haken we in bij andere evenementen en festivals.  Zo werken we samen, wisselen we bijvoorbeeld artiesten uit of we promoten een aankomend evenement in de vorm van een voorproefje op de Lijnbaan.

Battles en Flashmobs

Het project startte in 2011. Komend najaar bestaat LijnB dus alweer 7 jaar! Al sinds de start werken we samen met de jongens van stichting MEION. Gelukkig zijn de keren dat de stewards voor ons moesten ingrijpen op een hand te tellen. Maar het is altijd prettig dat zij ons helpen te monitoren waar de optredens op de avond zelf het beste plaats kunnen vinden. In de loop der jaren hebben we gemerkt dat dans het allerbeste werkt op de Lijnbaan. Dans is dynamisch, vrolijk, positief en zorgt altijd voor publiek. Het publiek van de Lijnbaan wordt graag verrast door onverwacht talent. We werken samen met grote Rotterdamse dansinstituten en crews die HET danstalent in huis hebben.  Wat wij 7 jaar geleden niet konden bedenken is dat de grote dansers uit de hiphop scene, nu graag op eigen initiatief voor LijnB willen optreden. De dansoptredens hebben soms een flashmob karakter. Het verrassingseffect daarvan is extra leuk tussen het winkelende publiek. De dansers zijn vaak jong en heel enthousiast. Dat is heel positief. Onze doelgroep kan zich goed identificeren met de dansers. De optredens zijn nooit hetzelfde. Wij kunnen altijd rekenen op een grote mate van flexibiliteit van de dansers. Daar vraagt LijnB om, omdat we een pop up opzet hebben. Omdat de meeste hiphop dansstromingen op straat thuishoren organiseren wij sinds een aantal jaren dansbattles. Een battle is een afvalrace waarin dansers tegen elkaar dansen net zolang totdat er een winnaar overblijft. De LijnB battles zijn een groot succes. De opkomst is altijd weer verrassend hoog en het publiek geniet met grote mate.’

De programmeurs hebben eigenlijk een heel ander beroep. Janneke is documentairemaker/journalist en Elseline visagist/stylist. LijnB doen ze dus naast hun gewoonlijke werkzaamheden.

‘Wij hebben heel veel plezier in het programmeren van LijnB. Het is leuk om zo dicht bij talent te staan, om ze te ontdekken. We krijgen energie van de artiesten met wie wij werken. We hebben in die jaren zo veel mensen ontmoet. Soms staan we met verbazing te kijken naar wat we hebben geprogrammeerd. We zijn zelf ook 7 jaar ouder geworden, maar we gaan door met LijnB totdat het project stopt.

LijnB start weer rond de eerste dag van de lente en is er op 2 tot 3 vrijdagavonden in de maand. Je kunt LijnB volgen op twitter, facebook en instagram.’