Partner Column: RotjeKoor, het meest gerse en grootste korenfestival van Rotterdam e.o.

Partner Column: RotjeKoor, het meest gerse en grootste korenfestival van Rotterdam e.o.

Op 15 juni wordt onze stad nog gezelliger dan het altijd al is. Meer dan 100 koren zingen op 26 bijzondere en typische Rotterdamse locaties in het centrum. In bekende theaters en kerken, op veel pleinen,  in het Stadhuis, Schielandhuis en Timmerhuis. Natuurlijk ontbreken de Lijnbaan, het Binnenwegplein en de Koopgoot niet in de line-up, die horen ook absoluut in de spotlights te staan! De muziek gaat van pop tot opera en alles wat daar tussen zit, een heel gevarieerd aanbod dus. Aanstormende talenten of geroutineerde zangers? Close harmony of instrumentaal begeleid? Het zit er allemaal bij.

Het initiatief voor dit korenfestival is genomen door Ingrid. Zelf zingend in twee koren en heel actief op het gebied van de organisatie van korenfestivals bedacht zij dat zo’n evenement in een culturele stad als Rotterdam eigenlijk niet mocht ontbreken. Het zaadje was gepland, maar om het te kunnen oogsten waren meer enthousiastelingen nodig. Die werden gevonden in al even bevlogen zangmaatjes uit verschillende koren (popkoor O Jee, Mixed Voices, Puurzangenzo, Vocalgroup WE, Mulab). Tijdens de zomer van 2018 kwam de groep meerdere keren bij elkaar om de basis voor een korenfestival in Rotterdam vorm te geven. Vele fondsen werden aangeschreven, mogelijke locaties en podialeveranciers benaderd, sponsors gezocht, en de vergunningsaanvraag werd ingediend. RotjeKoor kwam tot leven.

Het balletje ging rollen en al snel kregen velen door dat de koorwereld een nieuw festival rijker was. En dan niet zomaar een korenfestival, maar een evenement van hoge kwaliteit en diversiteit. Het aantal aanmeldingen was dan ook overweldigend. Hierdoor kon de organisatie niet alle geïnteresseerden een podium aanbieden en moesten er helaas vele koren teleurgesteld worden. Met meer dan 100 deelnemers op één dag is RotjeKoor nu al uitgegroeid tot één van de grootste korenfestivals in Nederland. Op 15 juni reizen duizenden zangers en supporters richting onze havenstad om er met elkaar een feestelijke muzikale dag van te maken.

Het programma vindt plaats van 12.00 tot 17.30 uur. De koren variëren om het half uur en worden op elke locatie begeleid door zogenaamde podiumbazen, nog meer vrijwilligers die RotjeKoor een warm hart toedragen. Om 17.40 uur is de centrale afsluiting op het Stadspodium, met medewerking van de beijaardier van de Laurenskerk en Rotterdam Zingt. Het belooft een superleuke dag te worden. Rotterdam wordt nog steviger op de muzikale kaart gezet!

Meer info: www.rotjekoor.nl. RotjeKoor is ook te vinden op Facebook en Instagram.